Brak zbilansowanej diety może przyczynić się do osłabienia naszego układu odpornościowego człowieka. Organizm jest więc bardziej podatny na przeziębienia i inne infekcje. Suplementy na odporność mogą zabezpieczyć organizm przed występowaniem infekcji, co szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Jak zapobiec występowaniu przeziębienia i grypy?
Suplementy na odporność, a właściwa dieta
Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów jest bardzo ważne. Suplementy na odporność mogą skutecznie wesprzeć układ immunologiczny i pomóc organizmowi w samodzielnym budowaniu odporności komórkowej za sprawą wytwarzania przeciwciał. Jakie suplementy na odporność warto przyjmować i co jeść, by wspomóc organizm? Dieta odgrywa ogromną rolę, ale nie zawsze udaje się dostarczyć wszystkich niezbędnych składników. Wówczas warto wspomóc się odpowiednimi witaminami.
Suplementy na odporność — jakie można przyjmować codziennie?
W celu zwiększenia odporności świetnie sprawdzają się witaminy — związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, biorące udział w procesach metabolicznych. Witaminy odgrywają ważną rolę w prawidłowej pracy układu odpornościowego, dlatego ich spożywanie może chronić organizm przed rozwojem choroby.
Niektóre witaminy i suplementy mogą dodatkowo łagodzić stres i objawy, które mu towarzyszą. Niedobór witamin prowadzi do podatności organizmu na drobnoustroje chorobotwórcze — również bakterie, wirusy i grzyby. Jakie więc przyjmować witaminy na odporność?
Jeśli chcemy poprawić działanie układu immunologicznego, zainteresujmy się witaminami C, D, E i A. To najbardziej popularne i najlepsze witaminy na odporność, mające pozytywny wpływ na zdrowie. Można przyjmować je oczywiście z pożywieniem (owoce i warzywa), ale jeśli czujemy, że jemy ich za mało, sięgnijmy po suplementy.
Warto wiedzieć, że źródłem witamin jest także tran. Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego potrzebne są nie tylko witaminy, ale też utrzymanie odpowiedniego poziomu minerałów. Zaleca się w szczególności cynk, żelazo, selen i magnez.